Het huidige toverwoord voor ondernemen in het westen: maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft wel een MVO-visie opgesteld of MVO-project onder handen. Wat het nu eigenlijk is blijft enigzins onduidelijk. Voor sommige bedrijven vormen MVO-principes de randvoorwaarden voor bedrijfsvoering, anderen gebruiken het als een handige marketingtool. De definities die ik lees zijn talrijk en schieten vaak alle kanten uit, maar veel bedrijven doen er van alles aan om hun bedrijfsactiviteiten te laten stroken met milieuvriendelijke (Planet), mensvriendelijke (People) en economische (Profit) principes.
En omdat de Nederlandse overheid ook vindt MVO belangrijk is in de internationale handel, zet ze wereldwijd projecten op om MVO te bevorderen. En dan heet MVO opeens:
Corporate Social Responsibility (CSR), in het Chinees 'qiye shehui zheren'. Eerlijk gezegd klinken ze me alledrie wat stroef in de oren.
Zolang op het platteland in China nog steeds kinderen aan het werk zijn, bedelaars zonder benen op houten plankjes over de stoep zoeven en de Chinese overheid alweer met veel vertoon een oversized overheidsgebouw met veel lege kamers opent, is CSR hier een mooie kreet. Hoe dan ook, heel langzaamaan onstaat bij een handjevol Chinese bedrijven het besef, vaak gedreven door economische motieven (maar wat geeft het), dat CSR onvermijdelijk is. Het theebedrijf waarmee ik samenwerk overweegt ook schoorvoetend dit terrein te betreden, aangemoedigd door mn. NL organisaties. Je moet er wel wat voor over hebben uiteindelijk 'gecertificeerd' te worden, dat hele traject duurt vaak minstens 2 jaar.
De Nederlandse ambassade heeft vandaag een website gelanceerd, die Chinese en Nederlandse ondernemers helpt om CSR toe te passen. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om leveranciers die hun fabrieken, plantages kunnen verbeteren. Vooralsnog zijn het heel veel letters op een beeldscherm, maar er is inmiddels ook een platform gecreeerd waar bedrijven ervaringen kunnen delen. Alvast 40 bedrijven doen mee (en ja wie wil tegenwoordig niet in het rijtje 'CSR-vriendelijk' staan).
Oa vanwege mijn betrokkenheid in de theewereld ben ik steeds meer ingevoerd geraakt in de wereld van certificeringen, daarom is gevraagd of ik dit onderdeel van deze Engels/Chineestalige CSR-website wil schrijven. Hieronder staat de link. Het onderdeel over certificering is terug te vinden onder de Engelse term 'Labelling'.
KLIK HIER OM DOOR TE LINKEN NAAR DE CSR-WEBSITE
Zeker leuk om even te kijken naar de tekst onder 'CSR in China', daar staat in naar mijn mening nogal vriendelijke termen door de NL overheid omschreven hoe de Chinese overheid met CSR omgaat. Hij moet natuurlijk wel in de lucht blijven, die website.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment